Het Britse "societyhuwelijk van het jaar": wie is absurd rijke Duke of Westminster, die peter is van zowel prins George als Archie? (2024)

Royalty

Het Britse "societyhuwelijk van het jaar": wie is absurd rijke Duke of Westminster, die peter is van zowel prins George als Archie? (1)

De hertog houdt nochtans van discretie. Foto: Getty

In Engeland maken ze zich vandaag op voor het "societyhuwelijk van het jaar" met het jawoord van Hugh Grosvenor. Kans is groot dat je nog nooit van hem hebt gehoord. Wie is de hertog (of Duke) van Westminster? Volgens zijn vader is Hugh "geboren met de langste zilveren lepel die iemand kan hebben".

Sandra Cardoen

Hugh Richard Louis Grosvenor (33) doet in Britse hoge kringen een belletje rinkelen, en nu hij trouwt met Olivia Henson nog meer. Niet dat Olivia Henson een bekende ster is, integendeel.

Grosvenor is van adel en steenrijk. De combinatie van status en rijkdom. In het Verenigd Koninkrijk betekent dat vaak automatisch 'a lavish wedding' met een ronkende gastenlijst.

Zeker als de prinsen William en Harry tot je hechte vrienden behoren.

Het Britse "societyhuwelijk van het jaar": wie is absurd rijke Duke of Westminster, die peter is van zowel prins George als Archie? (2)

De casual foto die bij de verloving (april 2023) hoorde. Foto: Grosvenor 2023

11 miljard euro

Hugh, of Hughie voor familie en vrienden, is de 7e hertog van Westminster. Hij kreeg de titel automatisch na het overlijden van zijn vader Gerald (64). Die stierf in 2016 aan de gevolgen van een hartaanval.

De stamboom van de Grosvenors gaat bijna 1.000 jaar terug, tot verwantschap met Willem de Veroveraar. Met de dood van Gerald Grosvenor erfde Hugh niet alleen een titel, maar ook een vastgoedbedrijf - Grosvenor Group - dat 11 miljard euro waard is.

Dankzij die Group bezit de familie meer dan 1.500 eigendommen in 60 landen. Waaronder honderden hectares aan landgoed, onder meer in Schotland en Zuid-Spanje.

Ook panden in de Londense exclusieve wijken Mayfair en Belgravia zitten in de portefeuille, een winkelcentrum in Stockholm, een woontoren in Tokio en een deel van Silicon Valley in Californië.

Het Britse "societyhuwelijk van het jaar": wie is absurd rijke Duke of Westminster, die peter is van zowel prins George als Archie? (3)

De Grosvenors bezitten panden rond Eaton Square, ook Red Square genoemd dankzij de Russische miljardairs die er wonen. Foto: Mike Kemp

Hugh Grosvenor beheert daarnaast ook de kunstcollectie van een familie. Het zijn - uiteraard - niet de minste werken: de collectie omvat stukken van Freud, Rembrandt en Velázquez.

Wie dacht dat Hugh etaleert met zijn luxe, heeft het flink mis. Hij is van het bescheiden type. Tot frustratie van de paparazzi. Van de man bestaan dan ook weinig beelden.

Het Britse "societyhuwelijk van het jaar": wie is absurd rijke Duke of Westminster, die peter is van zowel prins George als Archie? (4)

Hugh is 'absurd' rijk, maar houdt van discretie. Foto: AFP

Olivia Henson

Wie is bruid Olivia Henson (31) die een van de meest begeerlijke Britse vrijgezellen wist te overtuigen? Ook over haar is niet zoveel geweten.

Ze slaagt erin sociale media te mijden en is accountmanager (of relatiebeheerder) bij Belazu, een milieuvriendelijk Brits bedrijf dat ingrediënten uit Europa importeert.

Het koppel leerde elkaar in 2021 kennen via gemeenschappelijke vrienden, sloeg 2 jaar aan het daten waarna Hugh haar ten huwelijk vroeg op het familielandgoed Eaton Hall, In Cheshire.

Het Britse "societyhuwelijk van het jaar": wie is absurd rijke Duke of Westminster, die peter is van zowel prins George als Archie? (5)

Het uitgestrekte Eaton Hall, sinds de 15e eeuw de uitvalsbasis van de Grosvenors. Foto: David Goddard

Beiden gaven uitzonderlijk een interview aan de lokale krant 'The Standard' over hun huwelijk in de kathedraal van Chester en hun verhuizing. Hugh en Olivia verklapten dat ze Londen ruilen voor Eaton Hall.

"Perfect voor mij", zegt Hugh die er met 3 zussen Tamara, Edwina en Viola opgroeide in het landhuis te midden van 4.400 hectare aan tuinen, bos en landbouwgrond.

400 gasten

Op het huwelijk van Hugh met Olivia worden 400 gasten verwacht. Kregen een uitnodiging: koning Charles, koningin Camilla, prins William en prinses Kate, en prins Harry en hertogin Meghan. Geen verrassing.

Charles is de peter van Hugh, die op zijn beurt de peter is van Williams oudste zoon George en Harry's zoon Archie.

Over de kleine letters in een huwelijkscontract hoeft niemand echt wakker te liggen. Het grootste deel van het Grosvenor-fortuin is ondergebracht in fondsen, en op die manier bijvoorbeeld beschermd tegen echtscheidingen en erfenisrechten.

Het Britse "societyhuwelijk van het jaar": wie is absurd rijke Duke of Westminster, die peter is van zowel prins George als Archie? (6)

Een piepjonge Hugh Grosvenor (l) met prins William. Foto: Indigo

Volgens Britse (sensatie)media hebben Charles en Kate wegens ziekte bedankt voor de uitnodiging. Ook Harry en Meghan zouden afgezegd hebben. Reden? Om spanningen en ongemakkelijke ontmoetingen met de koninklijke familie te vermijden. Enkel William zou komen en ceremoniemeester en/of getuige spelen.

Na het huwelijk in de kathedraal volgen 2 recepties op Eaton Hall. Het koppel zou geen geschenken aanvaarden (want ze hebben alles al).

Vraag is hoe nieuwsgierigen op afstand gehouden zullen worden? Toen de hertog 21 werd, kreeg hij een feest met 800 gasten én de nodige beveiliging.

Naar verluidt werden de autoruiten van de gasten die binnenreden, afgeplakt met tape. Cadeautjes waren toen wel welkom. Hugh vroeg zijn wijnkelder aan te vullen.

Bekijk: het kersverse echtpaar groet het publiek en klimaatactivisten zorgen voor commotie

Het Britse "societyhuwelijk van het jaar": wie is absurd rijke Duke of Westminster, die peter is van zowel prins George als Archie? (7)

Videospeler inladen...

Meest gelezen

  1. Liveblog Liveblog verkiezingen - Vincent Van Quickenborne zet stap opzij in Kortrijk, hij is geen lijsttrekker bij gemeenteraa... Update 12:29
  2. KIES24 Heeft koningin Paola politieke kleur bekend met haar zakdoek? 13:19
  3. KIES24 "Er is iets veranderd in het koninkrijk België": wat zeggen Franstalige kranten na de verkiezingen? 11:43
  4. Binnenland Felle wind en hevige regen op komst: noodnummer 1722 geactiveerd 09:51
  5. Analyse Europa heeft gekozen: geen sprake van breed anti-Europees sentiment 11:49
  6. KIES24 Wie is Fouad Ahidar: voorstander van onverdoofd slachten en revelatie van de Brusselse verkiezingen 55 min
  7. KIES24 "Het is écht nu of nooit": wat zeggen de Vlaamse kranten de dag na de verkiezingen? Update 12:20
  8. KIES24 Bart De Wever en Tom Van Grieken grote stemmenkanonnen, Sophie Wilmès haalt recordaantal voorkeurstemmen op Europese ... Update 07:00
  9. Analyse De moeilijke weg naar de sterren is nog maar net begonnen 08:55
  10. Liveblog Liveblog verkiezingen – Vlaams Belang en N-VA halen elk 3zetels bij Europese verkiezingen Update 00:25
Het Britse "societyhuwelijk van het jaar": wie is absurd rijke Duke of Westminster, die peter is van zowel prins George als Archie? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 5710

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.